Форум русских эмигрантов

Форум русских эмигрантов (http://emigrantforum.ru/index.php)
-   Болгария (http://emigrantforum.ru/forumdisplay.php?f=19)
-   -   Поделитесь рецептами Болгарской кухни. (http://emigrantforum.ru/showthread.php?t=2603)

аурика 13.07.2008 16:57

Една от най-разпространените салати е "Шопска салата": домати, краставици, пипер печен, лук, сирене се натрушава отгоре и се украсява с маслинки :-)

Ассоль 14.07.2008 03:52

Рецепт Банницы от болгарского ресторана Механа Банско, ныне "Баба Марта":

Банница с тыквой.
Начинка:
Тыква -1.5 кг
Сахар- 180 гр
Корица
Грецкие орешки 130 гр
Тыкву

очистить от кожи и семян, промыть, натереть на терке. Сложить в емкость

и тушить с сахаром, измельченными орешками и корицей до выпаривания

жидкости. Остудить
Тесто: тесто возьмите слоеное. Можно готовое замороженное, можно сделать самим по любому доступному рецепту.
Тонко

раскатать тесто, смазать сливочным маслом, выложить начинку. Сделать

несколько таких слоев - тонкий(!) слой «тестового блина»+начинка.

Сложить слоями (2-3). Завернуть в рулет. Запечь в духовке до

готовности. Можно брать уже заранее запеченные «блины» слоеного теста.

Тогда время, проведенное банницей в духовке, сокращается.
Готовый рулет нарезать порционными прямоугольными кусочками. Посыпать сахарной пудрой.

Ассоль 14.07.2008 03:53

Постный суп Леща Чорба
Чечевица 213 гр
Вода 2,13 л
Банч помидоры 125гр
Яблоки 0.152
Лук репчатый 0.076
Специи 2 гр
Мука пшеничная 20 гр
Масло сливочное 21 гр
Масло растительное 42 гр
Чеснок
Соль
Зелень
Специи
Кедровые орешки 15 гр
Чечевицу

перебрать, промыть в большом кол-ве проточной воды и замочить в 5

литрах воды на 2 часа. Слить отстоявшуюся воду, залить чечевицу еще раз

и поставить на огонь. Помидоры, яблоко, репчатый лук промыть, очистить

от кожуры. У яблок удалить семенное гнездо, все нарезать мелкими

кубиками. Когда чечевица дойдет почти до готовности, вложить в емкость

все овощи, зелень, приправы ( кориандр, карри, паприка сладкая

молотая), соль и на медленном огне довести до готовности.
При подаче суп заправляется маслом (для придания вкуса и блеска) и *посыпается зеленью и кедровыми орешками.

Дьяволёночек 31.07.2008 01:30

bolgarskii sup"Tarator".....
edna kofi4ka kisqlo mlqko

1 lajica otet

ml olou

prqsna kraskavitsa

orehi stro6eni

kopar (Y) (Y) (Y) (Y)

obiknovenno vsi4koto se slaga bez porcion kolko iska6 da e gasto tolkova krastavici,kolko kisqlo-tolkova otet......

ZADALJITELNO STUDENA DA SE QDE (Y) ;-)

Атлантида 05.08.2008 06:48

Нашла в инете рецепт милины с фотографиями всех этапов.

Кто еще не пробовал - может приготовить! Очень вкусно *;-)

********mama.md/index.php?showtopic=1165&pid=10228&mode=threaded&s tart=

Атака 16.08.2008 01:36

НАДЕЖДА попробовала с приготовить милину *это просто СКАЗКА всем моим понравилось

OVA 07.11.2008 23:18

Фаул по касапски:

Сваряваш фасула веднъж, после сменяш водата, после пак се слага да заври и тъка 5 пъти.

След това изливаш водата, с нея и фасула и вадиш агнето от фурната!!!!! :-D

Астра 16.12.2008 03:14

МИЛИНА для ленивых : для того, чтоб не возиться с тестом, можно взять лаваши, и запекается не долго.Получается вкуснятина * (Y)

Астра 17.12.2008 23:54

Болгарская,парканская БАНИЦА-вот это ,да (Y) (Y) (Y)это надо только пробовать!!!

Авось 18.12.2008 05:10

Хочу Шкембе Чорба, шопска, една пещерска гроздова и 2 бутилки Загорки....

не, 3 *бутилки (B)

Аспирин 18.12.2008 06:27

Олег,ела при нас на гости,в шопски край......Таман сме заклали прасето и телето-ще те черпим със шкембе-чорба....а и ракия ще се намери ;-) ;-)

Ассоль 18.12.2008 19:42

Шкембе чорба. Ингридиенты:
3 кг свежего телячьего рубца, 500 г репчатого лука, 500 г моркови, 10 горошин черного перца
2 лавровых листа, 100 г сливочного масла
1 л молока, винный уксус и чеснок по вкусу
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Ассоль 18.12.2008 19:47

Телячий рубец промыть,опустить в холодную воду, довести до кипения. Еще раз промыть, снова залить холодной водой и довести до кипения. Добавить соль и специи. Перед этим лук и морковь порезать пополам (!), обжарить на раскаленной сковороде до сильнообжаренного состояния. Добавить к рубцу, варить все это еще около 3-4 часов до готовности. Готовый рубец порезать мелкими кусками. Морковь и лук выкинуть. Бульон процедить, добавить молоко. Готовый суп заправить сливочным маслом, уксусом и чесноком по вкусу.

Аспирин 18.12.2008 22:35

а манджу ели?

----------------------

Мария,в принципе любая еде-это манджя (H) :-D :-D...Какую именно Вы имели ввиду? ;-)

Для Тебя 27.12.2008 12:58

Може би *това е *БУЛГУР?

Тогава:

Продукти

1. Агнешко месо (от едно цяло агне)
2. Агнешки дреболии (от агнето)
3. Лук - 10 връзки
4. Булгур - 5 ч.ч.
5. Растително Масло - 1 ч.ч.
6. Червен Пипер - 1 с.л.
7. Джоджен (на вкус)
8. Черен пипер (на вкус)
9. Сол (на вкус)
Агнето се измива и се посолява отвътре и отвън. Дренболиите се измиват и се сваряват в подсолена вода. В мазнината се задушва ситно нарязаният лук и се разбърква с червения пипер, а след това се прибавят ситно нарязаните дреболии и джоджен, булгурът, предварително измит и запарен, черен пипер и сол на вкус. С тази смес се пълни агнето.Зашива се коремният отвор, през който е поставена плънката, след което агнето се покрива с булото, листа от лапад и др., за да се предпази от изгаряне, и се пече в пещ, вратата на която се замазва с пръст.

ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!!

Для Тебя 27.12.2008 13:45

Още една не лоша манджа:

Продукти:

1кг свинско,телешко или агнешко месо,

2-3 глави(150г)кромид лук,

3ч.ч.(500г)пресни гъби,

2-3бр.(150г)червени домати,

3-4бр.(150г)чушки,

3/4ч.ч.(150мл)мазнина,

1/2ч.ч.(100г)ориз,

1ч.л.(5г)червен пипер,

1/2ч.ч.(100мл)вино,

1 връзка магданоз,

сол,

черен пипер

Для Тебя 27.12.2008 13:46

Месото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2-3 с.л. от мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червеният пипер. Връща се месото, посолява се, залива се с гореща вода и виното и се оставя да заври. Тогава се прибавят гъбите, а след десетина минути - чушките, нарязани на ивички. Като омекнат месото и гъбите, се прибавят останалата мазнина и изчистеният и измит ориз. Ястието се прехвърля в гювеч и се пече. Десетина минути преди изваждането му от фурната се прибавят останалите домати, нарязани на едро. Готовият гювеч се поръсва със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.
КАК Е? ВКУСНО??? (pl) (B)

-eleven 28.12.2008 01:25

Интересно, в Болгарии готовят так же чебуреки или кубяте, как это делают русские болгары? А то что-то читаю рецепты, и не одного знакомого...

Аспирин 28.12.2008 01:44

Сколько лет уже в БГ,но не слыхала,чтоб тут готовили чебуреки (H) :-D :-D...Просто,видимо,бессарабские болгары придерживаются "смешанной кухни",так как находятся вне страны ;-)...Ну,что-то вроде набора из блюд многонационального бывшего СССР ;-) (H)

-eleven 28.12.2008 08:29

Для Марии Турлак-Колевой...

Чебуреки - это такой продукт, который получается в результате слияния теста и фарша.

Для Тебя 28.12.2008 14:37

А ето още една вкусотия:



Продукти:
200 гр.свинско месо,
2 гл.лук,
200гр.дребни печурки,
2-4с.л.бланширан продълговат ориз.
1ч.л.мед,
2-3 с.л.соев сос,
2-3с.л.балсамов оцет
1с.л.сушен магданоз,
черен пипер,
2с.л.доматен сос,
маслини,
2-3с.л.червено вино.


Приготвяне:
Нарязваме свинското месо на големи парчета.
Лука на гръгчета, гъбите цели или на две /зависи от големината/.
Пържим в загрята мазнина лука, добавяме и месото и пържим до зачервяване, добавяме соевият сос и меда и бъркаме.
Добавяме балсамовият оцет, гъбите и оризчето.
Пържим за кратко и добавяме доматеният сос, посоляваме.
Намазваме дъното на тавичка и слагаме широк лист пекарска хартия и изсипваме пърженото в нея.
Отгоре слагаме маслините, поръсваме с магданоз, черен пипер,заливаме с виното и завиваме фолиото стегнато като бонбон.
Печем на 220*С около 1,5ч.

(pl) (B) (B) (B)

Аспирин 28.12.2008 19:19

Чебуреки - это такой продукт, который получается в результате слияния теста и фарша.

-------------

Чебуреки-это среднеазиатское блюдо (H)..Мясной фарш с большим количеством лука,как начинка для тонко раскатанных пресных лепешек (H) :-D :-D

Александр,это не болгарская кухня :-)

-eleven 29.12.2008 02:48

Ну уж не знаю, какая кухня и из каких окраин влияет на современную болгарскую кухню. Однако знаю одно, что в моём роду, ещё моей бабушки прабабушка готовила чебуреки (уж она прямо из Болгарии (Пловдива)прибыла в Россию и передала навык младшим женщинам). Разговоров за среднеазиатскую кухню не слышал ни разу. (H)

Авнатомов 29.12.2008 03:36

Хочу расказатть рецепт очень старого болгарского блюда. Берем 1 столовую ложку жира ставим в нагретый казанок,когда он нагреется добавляем 1ст.ложку муки ,перемешиваем,затем перемешивая тонкой струйкой наливаем кипяток до консистенсии жидкой смитаны.За тем *берем большой кусок *овечей брынзы хорошо его разминаем ,и засыпаем в казан.На завершение берем 2 куринных яйца разбиваем ,хорошо взбиваем .Тонинькой струйкой наливаем энергично перемешивая.Через 5 минут можно насыпать и со стаканчиком домашнего Болгарского вина употреблять.

Для Тебя 29.12.2008 13:26

Ето и малко рулца за Новогодишната трапеза. От серията - бързо, лесно и вкусно :

16 парчета шунка
2 пак. сирене крема
2 пак. друг вид меко, пълномаслено сирене

Смесвате двата вида сирене докато станат еднородна смес. Поставяте две по две парчетата шунка, така че леко да се припокриват крайщата им и ги намазвате добре със сместта. След това ги навивате на руло.
Рулото завивате хубаво и стегнато с алуминиево фолио и слагате в хладилника или във фризера за кратко, за да може по-лесно да ги нарежете в последствие. Началните и крайните парчета от рулото оставете на страна, тъй като те не стават особено красиви, а останалите поставете всяко върху един крекер или солена бисквитка с подходяща форма.

(D) (D) (D)

Для Тебя 19.01.2009 12:55

Хей, хора *всички ли сте на "Макдоналдс" ? Споделете някои нетрадиционни рецепти!

Ето една зимна салата за много вино.

*Зелевата салата може да е много традиционна, но й трябва малко, за да се промени радикално. Опитайте например ето така. Ако имате здрави ръце и обичате да работите с тях, нарежете си зелето сами, като го посолите, преди да го смачкате, за да омекне. Но ако имате електрическа резачка, правенето на тази салата става много приятно занимание. След зелето пускате в машинката няколко моркова, но на по-ситно ренде, добавяте една или две кисели ябълки, обелени и почистени от семките, две-три скилидки чесън, една малка глава сладка ряпа и половин лютива. Преди да разбъркате добре, добавете листата на един стрък свежа целина, нарязана ситно. Подправете със сол, зехтин, лимонов сок или оцет. И направете по-голямо количество, защото със сигурност ще ви потрябва.

(pl) (D)

Арома 23.01.2009 20:58

Для Александра Влачуги - Если вы еще зайдете на форум, хочу добавить насчет чебуреков. Не знаю, почему никто об этом не написал. В болгарской кухне есть такое блюдо, как кръстачки. Они готовятся из теста, начинка - брынза или творог,в *основном. Моя мама любит делать их с мясом. То есть это уже получаются чебуреки.

Дороже Самат 25.01.2009 17:13

хочу по делится болгарским простым и очень традиционным блюдом : - сирняна каша ( зимами сиринту 2-я средни филии гу труним и дубами 2яйца и гу переешайми,най первуту зажарёми лук 3 -4 главички , стани золотист цвето добами брошно 2-3 борщоби ложици и гумешайми, тугива в тая зажарка в ливами кипячена уда да нее сильну многу, завря и тургами сирниту мешаймгу , естественно проверим на вкусавити качества и ту тряба ша дубавими малку сол. Мой да са пудава с топол ляб. Приятен аппетит. (pl) (pi)

Артемида 27.01.2009 22:49

Краси,ами аз немога да си представя какъв е вкусът на тази зимна салата...ябълка,чесън т.н.?? :-OМоже би със ракийката ще бъде подобре,а?

Для Тебя 28.01.2009 04:02

За съжаление не пия ракия и не мага да си го представя. Но ако пробваш - сподели! Навярно ще върви. :-)

Артемида 29.01.2009 05:40

Не съм пила ракията много отдавна,а нашият самогон не ми харесва...но със зимната салата е много добре,сигурна съм...А какво вино можете да предложите?домашното или купешко ??а каква е марката?много ми харесва"Изабеллата",а на вас? :-$

Для Тебя 29.01.2009 15:11

Въпрос на вкус! "Виното" е цяла наука. Зависи с какво мезиш, кога го пиеш /сутрин, обед или вечер/. Така, че.... :-)

Ариадна 04.02.2009 00:58

У меня семья была смешаная но я думаю что блюдо болгарское перец обжареный слегка ложат в глубокое блюдо по кругу а в середину вылевают манджю(обжаривается побольше лука,туда кубиками перец и помидоры,солят по вкусу)перец при еде макают в эту подливу.

OVA 04.02.2009 01:51

Мюрдя( мирудия) - изсущени подправки( травы) и натрошени на ситно. Ръси се на хляб или се слага в манджа (fr)

Vertelka 04.02.2009 12:59

я сейчас сижу за рабочем пультом и вся изошла слюнями. Я так люблю готовить а кушать еще больше. Моя любимая еда - угурт с мамалыгой. Берем три литра молока и на очень медленном огне варим один час. Даем остыть, но чтобы было тепленькое молочко добавляем сметану хорошо помешиваем и уще кусок хлеба ложем, можно еще немного творога. Затем ставим в теплое место. И через 4-5час угурт готов. мамалыга варится из кукуруз ной муки. Берем воды и медленно сыпим муку и постоянно помешивая соль немного. Получается густая каша. Варится в чугунке. (Y) (Y) (Y)

Для Тебя 04.02.2009 14:17

По нашему това е качамак.







Необходими продукти: 600 г сирене може и извара , 1 кг царевично брашно, 3 л вода, 200 г краве масло, 100 г сланина, сол.

Для Тебя 04.02.2009 14:17

Начин на приготвяне: Във вряща вода се слага солта и се изсипва наведнаж брашното, като в средата му с помощта на точилка се прави дупка, през която да излиза парата. След като ври около 2 часа, качамакът се сваля от огъня и се бърка с точилката, докато започне да се отлепя от съда. Изсипва се в широк съд, разстила се на равномерен пласт и се поръсва с натрошеното сирене и разтопеното масло. Отгоре за прибавят изпържените до златисто пръжки от сланина. Втори начин за приготвяне: Брашното се изсипва във вряща подсолена вода на тънка струя при постоянно бъркане. След като се свари добре в продължение на около 1 час, качамакът се изсипва върху чиста маса и се нарязва със здрав конец на порции, които се поднасят в чинии, като се поръсват с предварително натрошено сирене, масло и пръжките.

Для Тебя 04.02.2009 14:18

Трети начин на приготвяне /сервиране/: Качамакът след сваряването му се разстила в тава на редове, които се поръсват с масло и предварително натрошено сирене. Върху най-горния ред се слагат пръжките от сланината. Приготвеният по такъв начин качамак се нарича наложен качамак.

Для Тебя 09.02.2009 14:28

Вкусна зимна салата с печени чушки



ПРОДУКТИ:500 г.печени чушки,150 гр.орехи,150 г.кашкавал,1-2 глави стар лук,3-4 скилидки чесън,1/2 връзка магданоз,сол, оцет и олио на вкус,сусам за поръсване




ПРИГОТВЯНЕ: Печените белени чушки се нарязват. Лука се реже на тънки ленти, чесъна се счуква.Орехите се начупват на едри парчета /не се мелят/. Кашкавала се реже на кубчета. Всичко се слага в купа .Заливката правим от ситно нарязания магданоз, сол, олио и оцет на вкус. Най-накрая поръсваме със сусам.





Да Ви е сладко!

Для Тебя 09.02.2009 17:51

Яхния със свинско месо

Продукти: 500 гр. свинско месо, ? ч.ч. олио, 1 кг. кромид лук, 1 ч.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 500 гр. пресни домати или от буркан, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, ? к.ч. вино, 1 дафинов лист, ? връзка магданоз, черен пипер на зърна и сол на вкус

Приготвяне: Месото се нарязва на парчета, запържва се леко в горещата мазнина и се изважда. В същата мазнина се задушава нарязания лук. Прибавя се разреденото с вода доматено пюре и червения пипер. Връща се месото и се залива с 3-4 ч.ч. топла вода. След като заври и поомекне месото се прибавя сол, виното и черния пипер (по желание и люта чушка). След това се слагат обелените и нарязани домати, чубрицата, дафиновия лист и леко запеченото брашно. Накрая се слага ситно нарязания магданоз и се отстранява от огъня.


Текущее время: 00:50. Часовой пояс GMT.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc. Перевод: zCarot