![]() |
Аз съм българче
Аз съм българче и силна
майка мене е родила; с хубости, блага обилна мойта родина е мила. Аз съм българче. Обичам наште планини зелени, българин да се наричам - първа радост е за мене. Аз съм българче свободно, в край свободен аз живея, всичко българско и родно любя, тача и милея. Аз съм българче и расна в дни велики, в славно време, син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе. Знам го от малак и на винаги ще го помня |
Да,это писал про Бессарабских болгар гениальный русский поэт А.С.Пушкин во время пребывания в нашем краю. Жители Болграда трепетно берегут легенду, согласно которой Пушкин по дороге из Кишинева в Одессу заехал в Болград и даже посадил дуб в парке на берегу озера Ялпуг, который сегодня назван его именем. Этот дуб до недавних пор стоял в центре парка. Но к сожалению, ничего не бывает вечно...Хотя-нека да жувеят вечно нашти бэлгаря!!!!!!!!
|
Късна любов
Весела Кънчева Твоите очи - топли и добри, ме поглъщат цяла, в приказната бездна, чувствам, че потъвам... Твоята усмивка - слънчева и ведра, ме огрява цяла, и крила ми дава, чувствам, че политам... Твоите ръце - силни и добри, ме обгръщат нежно, и изтръпвам цяла, чувствам, че залитам... Твойте устни - чувствени и нежни, ме докосват с обич, и дъхът ми спира, чувствам, че умирам... Моето сърце - мъничко и умно, тупа, тупа, спира, с радост то разбира, чувствам, че живея! |
Вечер в городе Стара Загора
Солнце упало за древние стены, вечер тихонько с каштанов слезал, и, как оркестр, затихал постепенно разноголосый фруктовый базар. Вот мелодично пробили куранты, всем намекая, что времени... нет. Как же неспешно веселые франты шли на свиданье в дыму сигарет, в черном дыму фантастичных причесок, в черной ночи молодецких бровей — будут восторги и девичьи слезы: парни загорские * * * * * * * * * * * * * * * * *шли * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *на Бродвей! Вышел и я на бульвар из отеля, поздний фланер — на висках седина... Да. Пофланировать мы не успели: скудное детство, * * * * * * * * * * * * * * * работа, * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *война. А полумесяц склонялся галантно к юной звезде, разнаряженной в дым... В Старой Загоре я был элегантным, в Старой Загоре я был молодым. Вадим Богатырёв |
Текущее время: 09:07. Часовой пояс GMT. |