Форум русских эмигрантов

Форум русских эмигрантов (http://emigrantforum.ru/index.php)
-   Болгария (http://emigrantforum.ru/forumdisplay.php?f=19)
-   -   Вопрос-ответ: (http://emigrantforum.ru/showthread.php?t=2592)

альбина 02.04.2009 07:15

Вопрос-ответ:

От името на модераторите, администратора, а също така и по огромното желание на *членовете на това съобщество, ще Ви помолим *всички *заедно да говорим *и пишем на БЪЛГАРСКИ език ( дори и *да е диалектна форма )!

* *"Съединението прави силата!!!"

А как бъть тем Болгарам-которъе не знают Български????? Уходить из группъ или не учавствовать????

Andrew 02.04.2009 08:28

dumayu 4to te kto ne vladeet iazikom budut 4itati i priobw4atsa esli interesno no ne ponyatno bez problem mojno tem kto znaet iazik pomogati i davati perevodi velika beda na4alo iazok je vedi iz odnoi yazikovoi gruppi i ne tak uj slojno polnostyu soglasen s moderatorami!!!!!!!!!!

Andrew 02.04.2009 08:31

mislea 4e ne e tewko da 4etew i da praviw malko prevod ako treabva wte pomagami!!!tova e nawiyat ezik -ezik na dedi i pradedi

Andrew 03.04.2009 11:25

надеюсь что это поможет тем кто хочет писать и общатся на родном языке---

********translate.eu/ru/translators/Russian-Bulgarian

а это тем кто еще не очень понимает речь---

********slovo.rila.ru/

Бояка 03.04.2009 21:43

Да я не знаю болгарской грамматики и поэтому стесняюсь писать по болгарски,но свой язык я не забыла,меня вот что бесит ,я рада за тех кто владеет грамматикой,но..ненадо себя выставлять супер -болгаром (тем кто родился в союзе большую часть здесь прожил, а уехав в Болгарию стал считать себя коренным,а мы что которые здесь живем искусственно клонированные что ли болгары? 8oI *8oI ) мы должны гордиться хотя бы тем что хоть многие и не говорят и не пишут по болгарски ,однако и не забывают свои корни.Я немного говорю по казахски,но иногда и в грамматике делаю ошибки,но если бы вы видели как казахи радуются когда кто-то (другой нации ) говорит на их языке ,пусть даже и с ошибками,а почему мы друг друга можно сказать давим (ты можешь,говорить,а ты нет)вот так и получаются междуусобицы (N) *(N) *(N) .

OVA 03.04.2009 22:10

Да ви приканим да искаш да *си "запазиш родното", не е *да " давим *друг на друга"

Не знам дали има друг народ, който да ползва *чужд език. *Не сме казали, "да се отречем от всичко което знаем", но да опиташ *да пишеш на родня си език няма нищо срамно.

Има доста участници в нашият форум, които *пишат на диалектна форма.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * Браво *на тях !!!!

*Браво на всички тези, който осъзнават за какво са се борили Великите българи, като: *Васил Левски, *Христо Ботев, братя Миладинови и мн други.

"Не е срамно да не знаеш ,срамно е да не искаш да го научиш" - народна мъдрост.

Бояка 03.04.2009 22:31

Причина не в тва чи бессарабските българи имат русску самосознание ,има и много другу ,например ний знаим чи в Бг не много обичат българи от Бессарабия,и тва нее секрет.Има много примери ,аз знам идно ще Бессарабските българи обичат своя проиход и свойти хора и си знаят обычайти .

Бояка 03.04.2009 22:40

ний тук в Казахстан кой то живеем си знаем обычаи ,ний даже свадба та на моя малак брат правихми по български.И наши деца учим да приказват на българский язик,(хотя у нас смешанный брак)

OVA 03.04.2009 22:48

При нас, в *Твърдица (Молдова) хората са също много гостеприемни и топли...пазят си и си знаят традициите, по-добре от тука :-) * И така трябва! Всички знаят, че бесарабските българи са много добри хора. В тази група ,основният процент учасници са бесарабски българи и както вие виждате сами, почти всички пишат на руски. За това искахме да се съеденим и да пишем на български, да може да запазим и езика.

Защото,ако се говори само на руски след 3 поколения,там ( в Бесарабия) вече никой няма да знае български :-(

Бояка 03.04.2009 22:55

Мария аз живея в Казахстан вече 30 гудини и ти няма да ми повярвашь :-D *:-D *:-D .аз малку разбирам и молдавский язик,учиная ми бещи молдованка,даже когато отидах тук в 1 класс аз не знаях русский и мама се са смеящи ще аз в школа галчах половина на българский,половина на русский язик :-D *:-D *:-D *:-D .

Бояка 04.04.2009 23:39

Аз съм българка, а значи
гордо по земята крача,
с песен дядова по здрача,
аз вървя и скришом плача.
Баба ме научи рано -
с песента във утро ранно,
със мотиката през рамо
към полето неорано.
Дядо Ботев си редеше
баба редом все предеше,
нещо шепнеше, ревеше,
рано беше, късно беше…
«Ти си българка да знаеш,
трябва да мълчиш и траеш,
де да биеш, де да галяш,
де и шапката да сваляш!»
Досега си спомням нежно
бабино герданче, прежда,
тя се смее и нарежда,
а косата й белоснежна.
Аз съм българка, а значи
имам във кръвта орачи,
костоправи и борци,
песнопойки и творци!

Andrew 05.04.2009 09:19

Снежана Вы задели самые тонкие струнки души.когда я был маленьким в бессарабии именно так и жили!!!!! (Y)

Бояка 05.04.2009 22:09

ут уно времето ништу не са измени ,жените се тэй и одят на кэр ва в лузята :-D *:-D *:-D ,бабити се тэй и чепкат вэлна и са сбират на седянка (на лаф). (Y) *(Y) *(Y)

Абатурин 16.09.2010 04:00

Ну вы блин,даете!Осмелюсь заметить,что когда Россия спасала Болгарию от турецкого ига вопрос о русском самосознании не стоял,это никому не мешало.Никто не умаляет значение родной культуры и родного языка,на примере наших предков сохранивших свой язык,культуру и самобытность мы будем воспитывать наших внуков,надеюсь,они своих и т.д.Просто надо понимать,что у нашего поколения небыло возможности учить язык,а вот у моей дочери такая возможность появилась,его стали преподавать в школе.Сам я говорю на бессарабском диалекте,хотя могу читать все что вы пишите на "истинно"болгарском,никаких проблем,и когда я работал на газопроводе с ребятами из Варны,никакого языкового барьера не было.Так что учится никогда не поздно,помогайте нам,молодеж!А мы если не забыли язык до сих пор,не забудем его никогда!Салык ала версын(ой,это не из той оперы)

Бесконечность 17.09.2010 02:24

Какъв ви беше въпроса Михаил така и не разбрах. Смятам, че когато човек се намира в друга страна започва постепенно да възприема част от културата обичаите и традициите на дадената. Понякога е възможно да започне да се претопява. Съдя по себе си вече 14 години от както съм напуснал България, вече не съм същия. именно за това смятам, че трябва да общуваме на български. в живото общуване на роден език човека най добре си запазва националната единтичност. има ли други мнения?

Абатурин 18.09.2010 21:11

Въпросът за това как да бъде един от онези българи, които говорят български, но не пиша umeyut.A obschatsya всички искаме, особено в родния си език!

Бесконечность 22.09.2010 04:15

как говорят русские "Если сильно захотеть можно в космос полететь". Общяться обязательно нужно. Даже если человек плохо знаит язык надо общяться общаться и еще раз общаться. Главное желание. У вас оно есть?(это рубрика вопрос ответ вопрос в конце всегда должен быть для цикличности) P.S. извините если пишу с ошибками я в русской школе не учился

Бесконечность 22.09.2010 04:20

Точнее говоря я хотел поставить вопрос следующим образом Насколько сильно в вас желание чтобы учиться?

Абатурин 22.09.2010 17:35

Разбира се, желанието да се яде, иначе не бих докосване този vopros.dumayu, че толкова много

Camilla 23.09.2010 22:46

Пламен, за човека, който не се е учил в руското училище, много добре владееш руски език. Само че ща у нас се пише с "а", а не с "я".Така е по правилника.Но това е дреболия в сравненис с това, че толкова добре пишешь на руски. Аз пък не мога и да си представя колко грешки правя в своя български. Нали не съм се учила в българско школо....

Абатурин 24.09.2010 04:14

Денес гледав на You Tube велејќи дека една девојка од Бесарабија Бугарите Бугарија, каде што има еден Бугарин, кој се смета себеси за да бидам. "Зар ти мислене

Бесконечность 29.09.2010 05:52

Спасибо за комплимент Татьяна! На счет ЩА *учьту *на будущее. Напрастно се притеснявате за владеенето на езика - много добър български. Той и моя вече не е перфектен след 14 години по чужбина. Като се прибрах за последно в къщи приятелите ми казват: "Вижда се че си в Русия. Ний сме от далеко и говорим меко". Действительно русский язык намного мягче болгарского, да и отсутствие речевой практики на болгарском сказывается.:-D

Текущее время: 12:52. Часовой пояс GMT.